Nancy Nedir (NancyFx)

Nancy .Net ve Mono için HTTP protokolü üzerinde çalışan uygulamalar geliştirmemizi sağlayan bir lightweight framework dür. Ruby de kullanılan Sinatra framework'ün den esinlenerek geliştirilmiştir ve az kaynak tüketmesinden dolayı performansıyla ön plana çıkmıştır.

Nancy developer'ları MVC(Model-View-Controller) pattern'nini veya başka herhangi bir pattern kullanmaya zorlamadan basit bir şekilde geliştirme yapmamıza olanak sağlar. Sebebi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi sadece HTTP isteklerine cevap veren küçük ve orta ölçekli bir uygulama görevi görüyor olması.

MVC pattern'nini implement etmeye zorlamıyor derken edemeyeceğimiz anlamına da gelmemekte. Tıpkı ASP.Net MVC yada WebApi projelerinde olduğun gibi solution'da View klasörü yaratarak projeniz için olan .cshtml'leri bu dosya altında oluşturabilir veya Model klasörü yaratarak projede kullandığınız request response yada viewModel sınıflarınızı bu klasör altına oluşturabilirsiniz. Özetle Nancy ASP.Net MVC ve Web Api'nin bir alternatifi diyebiliriz. 

En büyük özelliği ise IIS e bağımlı olmadan Windows'da çalışmakta kalmayıp OSX, Linux hatta Raspberry Pi üzerinde bile çalışabilmektedir. Raspberry Pi üzerinden ASP.Net MVC çalıştırmak nasıl olurdu acaba..

Nancy ile örnek bir api projesi yapalım. İlk olarak  vs. da Nancy_Sample adında bir console app. oluşturalım ve sonrasında aşağıdaki gibi nuget üzerinden ihtiyacımız olan dll leri kuralım.

 

Nancy kütüphanesini kullanabilmek için Nancy ve host edebilmemizi sağlayan Nancy.Hosting.Self ve cshtml view'lerini kullanabilmemizi sağlayan Nancy.Viewengines.Razor paketlerini projemize ekleyelim.

Sonrasında Program.cs içerisine aşağıdaki gibi nancy konfigurasyonlarımızı yapalım.

class Program
{
    private readonly NancyHost _nancy;

    public Program()
    {
        var uri = new Uri("http://localhost:7880");
        var hostConfigs = new HostConfiguration { UrlReservations = { CreateAutomatically = true } };
        _nancy = new NancyHost(uri, new DefaultNancyBootstrapper(), hostConfigs);
    }

    private void Start()
    {
        _nancy.Start();
        Console.WriteLine($"Started listenig address {"http://localhost:7880"}");
        Console.ReadKey();
        _nancy.Stop();
    }

    static void Main(string[] args)
    {
        var p = new Program();
        p.Start();
    }
}

Yukarıdaki kod bloğunda Nancy bizim için host edilen makinada http://localhost:7880 portunu reserv ederek dinlemeye başlayacaktır. Bu adrese gelen http isteklerini ilgili route'a yönlendirecektir.

Browser üzerinden bu adrese gittiğimizde aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırız.

404 Not Found sayfasını almamızın sebebi projemizde henüz endpoint'leri tanımlayacağımız NancyModule class'ından türeyen bir Module olmaması.

Hemen projemize SampleModule adında NancyModule class'ından inherit alan bir class oluşturalım ve içerisine httpGet isteği alan bir end-point tanımlayalım.

public class SampleModule : NancyModule
{
    public SampleModule()
    {
        Get["/"] = parameters => "Que pasa primo !";
    }
}

Projeyi tekrar run edip browser'dan kontrol ettiğimizde aşağıdaki gibi Get metodunun return ettiği response'u göreceğiz.

Şimdi birde HttpPost örneği yapalım. Request olarak 2 sayı alan ve geriye bu 2 sayının toplamını return eden bir end-point yazalım. Request ve Response modellerimiz aşağıdaki gibi olacak şekilde oluşturalım.

public class SumRequestModel
{
    public int X { get; set; }
    public int Y { get; set; }
}

public class SumResponseModel
{
    public int Result { get; set; }
}

SampleModule içerisine yazacağımız end-point ise aşağıdaki gibi gönderilen request parametrelerine göre geriye toplamlarını dönecektir.

public class SampleModule : NancyModule
{
    public SampleModule()
    {
        Post["/sum"] = parameters =>
        {
            var request = this.Bind<SumRequestModel>();

            return new SumResponseModel { Result = request.X + request.Y };
        };
    }
}

Postman üzerinden aşağıdaki gibi bir httpPost request'inde bulunduğumuzda request olarak gönderilen parametrelere göre response da toplamlarını dönmektedir.

 

Yukarıda yaptığımız örnek ile Nancy kullanarak basit bir api nasıl geliştirebiliriz inceledik. Yazının başında da söylediğimiz üzre Nancy ile geriye View de yani html sayfaları da return edebiliriz.

Örnek olarak solution'da View adında bir klasör ve içerisine Home adında .cshml uzantılı bir htmlFile oluşturalım. İçerisine de aşağıdaki gibi body tagleri arasına basit bir form input'ları ekleyelim.

<!DOCTYPE html>

<html lang="en" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
    <meta charset="utf-8" />
    <title></title>
</head>
<body>
    <form method="post" name="myForm">
        First name: <input type="text" name="fname"><br>
        Last name: <input type="text" name="lname"><br>
        <input type="button" value="Send">
    </form>
</body>
</html>

Oluşturduğumuz bu sayfaya solution'da sağ tıklayıp Properties'den Copy to Output Directory özelliğini Copy always olarak değiştirmemiz gerekmekte aksi taktirde proje run edildiğinde Home.cshtml dosyasına erişemiyor.

Yukarıdakileri yaptıktan sonra browser'dan http://localhost:7880/home adresine bir istek geldiğinde Home.cshtml sayfamıza yönlendirecek kodu yazalım.

public class SampleModule : NancyModule
{
    public SampleModule()
    {
        Get["/home"] = parameters =>
        {
            return View["View/Home.cshtml"];
        };
    }
}

Projeyi run edip browser'dan http://localhost:7880/home adresine gittiğimizde bizi Home.cshtml sayfasına yönlendirip ekrana formu yazdıracaktır.

 

Özetle; Nancy Microsoft tarafından ASP.Net'in core dll'i olan System.Web'e bağımlı olmadan özgürce geliştirdiği şahane bir framework dür. Genelde çok büyük ölçekli projelerde tercih edilmese de ihtiyaç olduğunda bizleri çok fazla iş yükünden kurtararak ve de bence en önemlisi IIS'e bağlı kalmadan belli bir göreve hizmet eden küçük ölçekli lightweight uygulamalar geliştirmemize olanak sağlar. Daha fazla bilgi için nancyfx.org sayfasına göz atabilirsiniz.

Add comment