.Net Core 2.0 to 2.1 Migration Nasıl Yapılır

Microsoft .Net Core 2.1  SDK'sını ve bu sdk ile uyumlu çalışan kütüphanelerini nuget üzerinden yayınlayalı nerdeyse 3 ay oldu gibi ve hem 2.0'da karşılaştığımız bazı sorunların (HttpClient vb) giderilmesi hemde gözle görülür bir performans artışı açısından .Net Core 2.1 oldukça önem arz etmekte. 

.Net Core 2.1 kullanarak yeni bir uygulama geliştirmek için sdk'iniz yüklü olduğu taktirde vs 2017 kullanarak uygulamalar geliştirebilirsiniz. Mevcut 2.0 uygulamaların 2.1'e migrate edilmesi durumunda yapılacak bir kaç işlem bulunmakta.

Bu yazıda mevcut .net core 2.0 web uygulamamızı nasıl 2.1'e yükseltebiliriz inceleyeceğiz. 

ASP.NET Core 2.1 SDK Kurulumu

.net core veya asp.net core 2.1 uygulaması geliştirmek için ilk olarak 2.1 SDK'yı bu adresten indirip kurmamız gerekmekte. Açılan sayfada Download .NET SDK butonuna tıklayarak indirme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi şuan ki mevcut dağıtılan 2.1.302 versiyonunun kurulumunu başlatalım.

Kurulum işlemi tamamalandıktan sonra completed ekranı aşağıdaki gibi olacaktır.

Kurulumdan emin olmak için command prompt'ta dotnet --info yazarak kurulu olan sdk bilgilerine erişebiliriz. Bende 2.1.300 versiyonu yüklü olduğundan o sürüme ait bilgiler görünmekte.

Set Proejct Target Framework to 2.1 in Solution  

SDK kurulumu tamamlandıktan sonra solution'da bulunan mevcut projemizi 2.0 ile geliştirdiğimiz için .csprj dosyasında TargetFramework olarak 2.0 yazmakta. Bilgisayarımızda yüklü Sdk'lar aşağıdaki gibi listeleneceklerdir projeyi 2.1'e çekebilmek için solution'da bulunan projenin properties'lerine giderek açılan ekranda dropdown'dan TargetFramework olarak 2.1 set edip projemizi build edelim.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi .csprj dosyasına baktığımzıda artık .Net Core 2.1 yazılı olduğunu göreceğiz.

Şimdi ise son adım olarak projede 2.0 sdk ile uyumlu kullanılan .Net Core kütüphanelerini 2.0'dan 2.1'e update etme işlemi var. Bunun için ilk olarak 2.0 ile birlikte default gelen AspNetCore.All kütüphanesi yerini AspNetCore.App'a bırakmakta. Bunun için AspNetCore.All referansını silip AspNetCore.App'i projemize kuralım.

 

Bu kütüphane dışında projenizde kullandığınız diğer Microsoft tarafından yayınlanan EntityFramework.Core gibi kütüphaneleride 2.1 versiyonuna update etmeniz gerekmekte.

Bütün kütüphaneleri güncelledikten sonra yüklü olan 2.0 SDK'yı da silip geliştirmelerinize devam edebilirsiniz.

Yazının başında da bahsettiğim gibi .net core 2.1 ile birlikte 2.0'da bulunan bazı kütüphanelerdeki gözle görülür performans sıkıntılarının çözümü ve yeni feature'lar içermesi bakımından oldukça önemlidir ve bir an önce migration'ı yapmak biz 2.0 kullananların yararına olacaktır.

Add comment