ElasticSearch Nedir ? Windows Üzerinde Kurulumu

Elasticsearch, java dilinde open-source olarak geliştirilen, dağıtık mimariye uygun, kolay ölçeklenebilir, enterprise düzeyde bir big-data arama motorudur. Sahip olduğu Http protokolü üzerinde çalışan Restful Api ile CRUD işlemlerini oldukça hızlı bir şekilde yapabilmemize olanak sağlar. 

ElasticSearch veya diğer search engine'lerin geliştirilmesine asıl sebep olan şey big-data dır. Her an her saniye milyonlarca satır veri üretiminden bahsediyoruz ve toplanmış olan bu verileri analiz etmek istediğimizde bu işlemi database seviyesinde yapıyorsak yani SQL'e bağımlıysak hız konusunda geride kalıyoruz. ElasticSearch core kısmında yer alan çeşitli algoritmalarıyla text-search işlemini oldukça kısa sürede hızlı bir şekilde yapabilmektedir.

Kurulum

Yukarıda bahsettiğimiz üzre elasticsearch Java tabanlı bir kütüphane olduğundan windows üzerinde kurulum yapmadan önce pc'nizde en az Java 8 versiyonu kurulu olmak şartıyla JRE ve JDK yüklü olmak zorundadır.

Elasticsearch elasticsearch.org adresinde ZIP and TAR.GZ gibi değişik formatlarda kurulum paketi sunmaktadır. Ancak ben temiz bir kurulum yapmanız adına MSI formatında olan paketi indirmeyi tercih edicem. İndirme işlemi bittiğinde exe'yi çalıştıralım ve bu adreste belirtildiği şekilde veya aşağıdaki görselde de olduğu gibi gerekli konfigurasyonları yaparak kurulumu tamamlayalım.

Kurulum sırasında path, memory-size gibi çeşitli konfigurasyonlar yapabilirsiniz. Eğer kurulumu Install as a service seçeneği ile yaptıysanız elasticsearch service olarak arka planda pc niz açık olduğu sürece çalışacaktır. Service'i görüntülemek için Windows Search kısmına "Services" yazdığınızda çıkan icon'a tıklayalım ve aşağıdaki gibi service listesinde elasticsearch'ü görelim.

Son olarak ES'ün çalışıp çalışmadığını browser üzerinden de kontrol edebiliriz. Browser'ın adres kısmına http://localhost:9200/ yazarak aşağıdaki gibi mevcut pc'niz de kurulu olan ES ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

{
  "name" : "DESKTOP-GRKHT7E",
  "cluster_name" : "elasticsearch",
  "cluster_uuid" : "saiTqKiQRr6m_GQ03BCH0Q",
  "version" : {
    "number" : "5.5.0",
    "build_hash" : "260387d",
    "build_date" : "2017-06-30T23:16:05.735Z",
    "build_snapshot" : false,
    "lucene_version" : "6.6.0"
  },
  "tagline" : "You Know, for Search"
}

Mimarisi

Elasticsearch'ü database üzerinden anlamaya çalışacak olursak;

SQL de bulunan Database ES'de Index'e denk gelmektedir. Tablo ise Tip yani ES'e Index yaparken vereceğimiz modellerimize denk gelmektedir. Tabloya kaydettiğimiz her bir row ise ES de Document olarak adlandırılır. Tabloda bulunan Column'lar Field yani Tip olarak verdiğimiz model de bulunan property veya field'lar dır. Schema ise Mapping olarak adlandırılır.

Aslında Code-First yaklaşımına aşina olan arkadaşlar yukarıdaki görsele baktıklarında ES'ünde bir nevi code-first mantığıyla çalıştığını görebilirler.

ES ile ilgili bu yazımızda sona geldik ancak bir sonraki yazımızda yapmış olduğumuz bu kurulum üzerinden bir .Net projesi geliştirerek ES Client'ların dan biri olan NEST'i kullanarak örnekler vermeye devam edeceğiz.

Add comment