Asp.Net Core Middleware Nedir Nasıl Kullanılır

.Net Core Microsoft tarafından open-source olarak geliştirilmiş modüler bir .net framework'dür. Asp.Net Core ise klasik bildiğimiz Asp.Net kütüphanesinin open-source olarak microsoft tarafından release edilmiş halidir.

Daha önceki yazılarda da bahsettiğimiz üzre asp.net core'da bir çok feature yada özellik ayrı bir modül olarak kolayca entegre edilebilecek şekilde geliştirilmiştir. Middleware'de yine bunlardan biri. 

Middleware nedir diye soracak olursak; Middleware asp.net core içerisinde request-response pipeline'ını handle etmemizi sağlayan bir çeşit interceptor görevi gören sınıflardır. Bu sınıfları kullanarak controller metodunuza gelen request'leri veya response'ları modify edebilir, header check yapabilir yada authorization kontrollerini kolayca entegre edebiliriz.

Middleware asp.net core cycle'ın da ki konumunu anlamak için aşağıdaki resime bamak yeterli.

Uygulama içerisinde tanımlı olan middleware'ler register edilme sırasıyla birlikte yukarıdaki resimde olduğu gibi birbirlerini call ederek pipeline'ı tamamlarlar. 

Middleware Imp.

Örneğimiz şu şekilde olsun; bir api projemiz var ve bu projede middleware kullanarak client'dan request header da beklediğimiz Client-Key, Device-Id key-value parametrelerini gönderip göndermediğini kontrol edelim. Göndermediği durumda http400 ile geriye hata dönelim.

Middleware tanımlamanın birkaç farklı yolu var ancak en basit olanını inceleyeceğiz. İlk olarak vs.'da MiddlewareSample adında bir asp.net core projesi oluşturalım. Sonrasında projemize HeaderCheckMiddleware adında bir sınıf ekleyelim.

    public class HeaderCheckMiddleware
    {
        private readonly RequestDelegate _next;
        public HeaderCheckMiddleware(RequestDelegate next)
        {
            _next = next;
        }

        public async Task Invoke(HttpContext httpContext)
        {
            var key1 = httpContext.Request.Headers.Keys.Contains("Client-Key");
            var key2 = httpContext.Request.Headers.Keys.Contains("Device-Id");

            if (!key1 || !key2)
            {
                httpContext.Response.StatusCode = 400;
                await httpContext.Response.WriteAsync("Missing requeired keys !");
                return;
            }
            else
            {
                //todo
            }
            await _next.Invoke(httpContext);
        }
    }

Yukarıda görüldüğü üzre, Invoke metodu middleware call edildiğinde execute edilecek olan metottur. Bu metot; end-poit'e gelen request'i ve end-point'in return ettiği response'a müdahale edebilmemizi sağlar. Bizde yapılan her httpRequest'inde header de beklediğimiz Client-Key, Device-Id vs. gibi bilgileri kontrol etme işini yukarıda olduğu gibi bu metodun içerisinde yaptık. Eğer bu 3 header key'in den birisi dahi header'da yok ise htpp400 olarak geriye hata mesajı return ettik.

Middleware'imizi tanımladıktan sonra geriye bunu asp.net core projemize register etmek kalıyor. Bunun içinde aşağıdaki gibi bir extension metot yazalım ve register etme işlemini asp.net core ile birlikte gelen Startup.cs de bulunan Configure metodu içerisinde tıpkı projede ayağa kaldırabileceğimiz bir servismiş gibi enable edelim.

    public static class MiddlewareExtension
    {
        public static IApplicationBuilder UseHeaderCheckMiddleware(this IApplicationBuilder builder)
        {
            return builder.UseMiddleware<HeaderCheckMiddleware>();
        }
    }

Son adım olarak ise Configure metodu içerisinde middleware'i aktifleştirelim .

 public void Configure(IApplicationBuilder app, IHostingEnvironment env, ILoggerFactory loggerFactory)
 {
     app.UseHeaderCheckMiddleware();
 }

Aşağıdaki gibi postman veya herhangi bir rest-call tool'u kullanarak projenizde bulunan herhangi bir end-point'e call yaptığınızda header da beklenen parametreleri göndermezsek hata almış olacağız.

Parametreleri doğru bir şekilde gönderdiğimiz durumda ise sorunsuz şekilde endpoint'e ulaşıp success response alabiliriz.

Middleware asp.net core projelerinde aop özelliklerini uygulayabilmemizi sağlar ve bununla birlikte bizlere projemiz için modüler özellikleri olan küçük feature'lar ekleterek kod tekrarından ve spaghetti code bloklarından bizleri kurtarabilir. Örnekte sadece küçük bir header check işlemi yaptık ancak middleware kullanarak bunu gibi daha bir çok geliştirmede yapabiliriz.

 

Comments (8) -

  • Teşekkürler.
    Faydalı bir makale olmuş.
  • Eyvallah sagolasin kardesim...
  • Çok faydalı bir yazı olmuş.
  • Kısa, öz ve net. Elinize sağlık.
  • Güzel ve çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler.
  • Çok başarılı bir anlatım olmuş. Sade ve anlaşılır. Teşekkürler.
  • Basit anlatım için teşekkürler

Add comment