Asp.Net Core Distributed Cache Nedir ? Redis İle Kullanımı

Daha önceki yazılarımızda Asp.Net Core da in-memory cache nedir nasıl kullanılır konularına değinmiştik. Bu yazımızda ise asp.net core projelerinde distributed cache nasıl uygulanır inceleyeceğiz.

Distributed Cache

Distributed cache projelerimizde daha performanslı ve ölçeklenebilir (scalability) modüller geliştirebilmemize olanak sağlar. In-Memory cache'de o an uygulamanın çalışmakta olduğu server'ı cache storage olarak kullandığımızdan birden fazla server'da çalışan uygulamalar için bu cache'in dağıtık olarak bütün sunucularda bulunan uygulamalara paylaştırılması ve yönetilmesi gerekmektedir. Distributed cache'de veriler merkezi olarak store edilir ve böylelikle sunuculardan herhangi biri down olduğunda bile diğer sunucularda bulunan uygulamalar cache'de bulunan data'yı kullanabilmektedirler. Ayrıca cache yapısını bozmadan istediğiniz kadar yeni app-server eklediğinizde veya stop ettiğinizde cache bundan etkilenmeyecektir. 

1-) İlk adım olarak Makinamızda redis-server kurulu olması gerekmektedir. Kurulum ile ilgili şu yazıdan yararlanabilirsiniz ve localhost:6379'dan bağlanacağımız varsayalım.

Örnek proje

Redis kurduktan sonra örnek proje üzerinden ilerleyelim. İlk olarak vs'da bir asp.net core web api uygulaması oluşturalım. 

Asp.Net Core uygulamalarında distributed-cache özelliğini kullanabilmek için Microsoft.Extensions.Caching nasmespace'i altında bulunan ve nuget'ten de kurabildiğimiz IDistributedCache interface'i bulunmaktadır ve bu interface içerisinde cache CRUD işlemlerini senkron-asenkron şekilde yapabilmemizi sağlayan metotlar bulunmaktadır.

  public interface IDistributedCache
  {
    byte[] Get(string key);
    Task<byte[]> GetAsync(string key, CancellationToken token = default (CancellationToken));
    void Set(string key, byte[] value, DistributedCacheEntryOptions options);
    Task SetAsync(string key, byte[] value, DistributedCacheEntryOptions options, CancellationToken token = default (CancellationToken));
    void Refresh(string key);
    Task RefreshAsync(string key, CancellationToken token = default (CancellationToken));
    void Remove(string key);
    Task RemoveAsync(string key, CancellationToken token = default (CancellationToken));
  }

2-) İkinci adım olarak Startup.cs içerisinde bulunan ConfigureServices metodu içerisinde uygulamamız servislerine redis-distributed-cache'i configure edip eklememiz gerekmekte.

 public void ConfigureServices(IServiceCollection services)
 {
     services.AddDistributedRedisCache(option =>
     {
         option.Configuration = "localhost:6379";
     });
 }

3-) Üçüncü ve son adım ise IDistributedCache interface'ini kullanarak cache crud işlemlerini yapmak. Bunun için asp.net core web api projelerinde default olarak gelen ValuesController'ı kullanalım.

[Route("api/[controller]")]
public class ValuesController : Controller
{
    private readonly IDistributedCache _distributedCache;

    public ValuesController(IDistributedCache distributedCache)
    {
        _distributedCache = distributedCache;
    }

    // GET api/values
    [HttpGet]
    public async Task<string> Get()
    {
        const string cacheKey = "values";

        var cachedItem = await _distributedCache.GetStringAsync(cacheKey);
        if (!string.IsNullOrEmpty(cachedItem))
        {
            return cachedItem; 
        }
        else
        {
            const string str = "value1 value2 value3 value4 etc.";
            await _distributedCache.SetStringAsync(cacheKey, str);
            return str;
        }
    }
}

Yukarıda görüldüğü üzre Get metoduna gelen istekte ilk olarak ilgili key'e ait cache'de bir değer var mı kontrol edilir varsa cache'de bulunan değer return edilir yoksa ilgili storage'a (database etc.) gidilir return value alınır önce cache'e atılır sonrasında return edilir.

Asp.Net Core uygulamalarında distributed-cache konfigurasyonu ve kullanımı bu kadar basitti diyebiliriz. Redis gibi couchbase veya sql server kullanarak da asp.net core uygulamalarında distributed cache özelliğini kazandırabilirsiniz ve IDistributedCache interface'ini kullanarak basitçe cache crud işlemlerini yönetebilirsiniz.

Add comment