Redis Server Windows Üzerinde Kurulumu ve Kullanımı

Bu yazıda Distributed Caching sistemlerinden biri olan Redis'i inceliyor olacağız.

Redis Nedir ?

Redis için kısaca open source bir NOSQL Memcached veritabanı sistemidir diyebiliriz. Her ne kadar ilk olarak Linux için tasarlanmış olsada ihtiyaç doğrultusunda Windows işletim sistemlerinde de kullanılabilir hale getirildi. Çalışma şekli olarak Key-Value şeklinde gönderilen bilgileri store etmektedir. 

 

Veri Tipleri

Redis verileri String, Hashe, List, Set ve Sorted List olarak saklayabilir.

 Veri tipleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz. 

Kurulum ve Kullanımı

Öncelikle Redis'i indirip service olarak bilgisayarımıza kuruyoruz. Bunun için bu linkten sizin için uygun olan .rar uzantılı sürümü bulup bilgisayarımıza indiriyoruz. Sonrasında indirmiş olduğunuz dosyalardan redis-server.exe adlı exe'yi çalıştırıp kurulumu yapıyoruz. Default olarak 6379 port'unu hizmete sokar ancak istersek bunu değiştirebiliriz de. Exe çalıştıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gördüyseniz kurulum OK dir.

Redis çalışıp çalışmadığına dair kontrol için redis-cli.exe'yi çalıştıralım ve aşağıdaki resimde olduğu gibi test amaçlı bir key-value tanımlayıp sonrasında get set işlemi yapalım

Bu yazımızda Windows üzerinde Redis Server nasıl kurulur ve kullanılır bunu gördük. Bir sonraki Redis yazımızda StackExchange.Redis redis client kullanarak NET dilleri için (C# etc) örnek proje yapıyor olacağız.

Comments (2) -

  • f
    teşekkürler elinize sağlık.
  • Teşekkürler, sade bir anlatım. Kurulumu kolayca yaptım.

Add comment