.Net Assembly nedir ?

Assembly mi .Net Assembly mi ?

Genelde assembly nedir diye sorulduğunda belkide %80'imiz eski bir programlama dili olan assembly ile karıştırırız ancak aslında soruyu .Net Assembly nedir diye sorsak daha doğru bir soru olacaktır.

.Net Framework ailesindeki dillerden biriyle bir uygulama geliştirdiğimizde yazmış olduğumuz kodlar programlama dilinin derleyicisi kullanılarak bir .dll ya da .exe ye dönüştüğünde kodlar bir assembly içerisine koyulur. Nedir bunlar diye soracak olursak ;

.Net Assembly 4 bölümden oluşur

  1. IL
  2. Metadata
  3. Manifest
  4. Resources

 

 

1) IL

.Net ailesinde bulunan dillerden herhangi biri ile yazmış olduğumuz kodlar derlendikten sonra IL kodlarına dönüşür ve .Net Assembly'da ki IL katmanı bu kodları barındırır. Ancak bu kodlar makine kodu değildir, CLR tarafından makine koduna dönüştürülür. 

 

2) Metadata

Metadata içerisinde uygulamayı yazarken kullandığımız değişkenler, metodlar, external .dll' ler ve onların hangi metodlarının yada değişkenlerinin kullanıldığı bilgisi gibi tanımlamalar bulunur. Örneğin Main fonksiyonunda  Console.WriteLine("Caner Tosuner");  diye bir tanımlamamız olsun.

using System;

class MainApp
{
    public static void Main()
    {
        Console.WriteLine("Caner Tosuner");
    }
}

Metadata içerisinde Console sınıfının WriteLine metodunun kullanıldığı bilgisi yer alır. Yada bizim uygulamada kendi tanımladığımız class ların (Person class'ı gibi) bilgileri ve onların hangi property veya metodlarının kullanıldığı bilgisi de bulunur. Bu arada Visual Studio'da Metadata bilgisinden faydalanmayı ihmal etmemiş, intellisense de VS'da geliştirme sırasında bize öneriler sunarken aslında metadata bilgisinden faydalanmaktadır. 

 

3) Manifest 

Manifest assembly metadalarını diğer bir değişle kimlik bilgilerini tutar. Nedir bu bilgiler diye soracak olursak; assembly versiyon numarası, ürün adı, assembly adı, şirket bilgileri, yasal uyarılar, başka assembly'lerle referans yoluyla olan ilişkileri vs gibi bilgiler tutular. 

 

4) Resource

Uygulamada kullanılan kaynak dosyaların bulunduğu yer. Nedir bu dosyalar ; resim dosyaları, gif'ler, html-xml yada resource files vs olabilir.

 

Add comment